Transcripties uit Twente

Waarom maak ik transcripties? Een heel simpel antwoord hierop is; omdat de tekst dan voor mij beter leesbaar is. Door het in een PDF-bestand te zetten kan ik er makkelijk met de computer een zoekopdracht in geven. Zo hoef ik maar één keer de tekst nauwkeurig te lezen en in te typen. Ik maak ze dus voor mijn eigen gemak.

Maar dat is het niet alleen. Geregeld krijg ik een reactie van mensen die me erg dankbaar zijn dat ze de oude kerkboeken bij mij in kunnen zien en niet helemaal naar het verre oosten hoeven af te reizen. Bijvoorbeeld:

"Bedankt voor al jouw activiteiten op het gebied van Twente. Ik heb voorouders uit Bentelo en kon via jouw transcriptie de doopdata achterhalen zonder daarvoor mijn bureau te moeten verlaten."

Of:

"Ik wil U graag complimenteren met Uw werk aangaande de transcriptie van het archief in de regio Twente, met name Delden. Naar mijn mening doet U fantastisch werk in dezen.
Vanwege het feit dat ik het Deldense archief vele jaren geleden doorgewerkt heb, meen ik dat ik iets hierover kan zeggen. In één woord fantastisch."

Daarvan ga ik nu helemaal naast mijn schoenen lopen. Nee hoor, maar het is wel leuk om te lezen en een motivatie om er mee door te gaan.

De volgende registers zijn getranscribeerd:

Een deel van de transcripties is gemaakt door Conny van de Vijver.

Marieken Scholten-Sijses

look