.

Wat was wat

Genealogische contactmiddag

In 1985  voor (door het bestuur) en door (de leden)

Ieder, die enige tijd genealogie bedrijft, heeft eens de behoefte, zaken op een rij te zetten. Dat kan, door het publicren of voor uzelf noteren van bijv. een kwartierstaat, stamreeks, genealogie of iets dergelijks. Het kan ook door het maken van schema's, foto's, wand
versieringen, merklappen, gravures, enz., enz.
Soms geeft ook een fragment uit uw onderzoek aanleiding tot een diepgaande studie van een persoon, een boerderij, een streek, een tijdperk. Andere aanleidingen tot gedetailleerder onderzoek kunnen zijn: foto's, een opmerkelijke akte, een oud voorwerp. Kortom, alles wat voor u maar aanleiding is geweest voor het nader uitwerken van iets uit uw genealogisch onderzoek, is interessant. Daarbij maakt het niet uit, hoe eenvoudig of hoe luxe uw bijdrage is. Hoofdzaak is, dat een grote verzameling "'produkten" van leden anderen op nieuwe ideeën brengt, terwijl we bovendien hopen met deze "tentoonstelling" leuke contacten tot stand te brengen. Om te slagen in de opzet van het presenteren van uw werk, hopen we wel,dat we u in grote getale mogen verwelkomen.
Het zou prettig voor ons zijn, lang van tevoren van u te vernemen wat en óf u iets denkt in te zenden. [...]
U begrijpt, we hopen, dat u de vruchten van uw arbeid nog eens kritisch bekijkt, of dat u de zomer gebruikt om iets klaar te maken voor de eenentwintigste september.
Het bestuur.


Deze contactmiddagen werden vervolgens iedere twee jaar georganiseerd en leidden tenslotte via "Regionale Genealogische Informatiedag Twente" tot in 1995.

Twentse Voorouderdag (TVD)

In1997 schreef de voorzitter hierover:

Meer dan 400 bezoekers zijn er geweest op de door de afdeling georganiseerde 2e Genealogische Informatiedag Twente in Borne. Een enorm fijne dag, waarvoor vooral de dank moet uitgaan naar de vele medewerk(st)ers van de afdeling. 

Veel beginners hebben ervoor gezorgd dat de personen achter de beginnerstafel nauwelijks konden eten. Het bestuur heeft veel pluimpjes gekregen van o.a de aanwezige heemkundeverenigingen uit de regio en van een NGV-delegatie uit het verenigingscentrum in Naarden. Over twee jaar gaan we het weer organiseren.




In 2009 was het succes enorm. Ruim 500 bezoekers mochten we begroeten in de (oude) bibliotheek van Hengelo. Daarna ging het, net zoals bij alle activiteiten, langzaam bergaf. Bij de laatste TVD (2017) in Vriezenveen, konden we slechts ruim 100 bezoekers begroeten. Zij waren, evenals de standhouders, zeer tevreden over het gebodene. Dat nog steeds wel.