.

Wat was wat

Documentatiecentrum

Al heel snel na de oprichting van de afdeling Twente, was er behoefte  aan een onderkomen voor door leden in bruikleen gegeven zaken zoals genealogiën boeken en tijdschriften. Het zoeken werd succesvol bekroond, Het documentatiecentrum werd op 11-10-1986 geopend. TG 1986-5 vermeldt:

Dankzij veler inspanning is het zover. Ons documentatiecentrum heeft een definitief onderkomen gekregen.
De door het bestuur van de Oudheidkamer Twente beschikbaar gestelde ruimte werd door de voorzitter op de bijeenkomst van onze afdeling van 11.10.1986 in dank van de heer A. L. Hulshoff, waarnemend directeur van het Rijksmuseum Twenthe te Enschede aanvaard. Spreker hoopte, dat het nu nog bescheiden boekenbezit zal uitgroeien tot een echte genealogische verzameling en de studiezaal zal worden tot een ontmoetingspunt van vele genealogische onderzoekers. Het bestuur verheugt zich, over deze gastvrijheid, daar hiermee tevens de mogelijkheid is geopend ook gebruik te kunnen maken van de bibliotheek van de Oudheidkamer Twente, die meer dan 16.000 banden omvat.

Genealogisch Informatiecentrum Twente

Al snel wordt al het materiaal weer  bij de Oudheidkamer Twemte weggehaald. Daarna wordt naarstig gezocht naar een ander onderkomen. Tenslotte komt men in 1996 terecht in het Elderinkshuis, ook nu bij de oudheidkamer. De naam Documentatie Centrum wordt gewijzigd in Genealogisch Informatiecentrum Twente. In de wandeling GIT genoemd.

Met de oprichting van het Genealogisch Informatiecentrum Twente (GIT) is beoogd om de belangstellende onderzoeker:
a.    informatie aan te bieden betreffende Twentse genealogische bronnen en
b.    te adviseren en te verwijzen naar bronnen die niet in het GIT, maar elders wel te raadplegen zijn.

Het GIT omvat een bibliotheek waarin opgenomen:
-    genealogische en historische boeken en CD’s
-    doop-, trouw- en begraafregisters
-    kwartierstaten
-    jaarboeken
-    tijdschriften en periodieken van aanverwante verenigingen
-    documentatie en diversen
-    persoonsgegevens (Nederlands en Duits), opgenomen
in de Genealogische Databank Twente
-    een verzameling van meer dan 25.000 bidprentjes
-    de Nederlandse en Duitse gegevens van de ‘Mormonen’ op microfiche.

Om de bestanden te kunnen inzien is er een computer aanwezig. Het spreekt voor zich dat bovengenoemde bronnen voor een groot deel betrekking hebben op Twente; u vindt er echter ook genealogische gegevens betreffende de Graafschap Bentheim en het Duitse Emsland.

Tijdens de openingsuren van het GIT zijn er ervaren vrijwilligers aanwezig om bezoekers de helpende hand te bieden, maar ook om hen te wijzen op mogelijkheden van raadpleging van belangrijke bronnen in andere landelijke, regionale en plaatselijke archieven.

Al gauw blijkt dat er ruimtegebrek is. Een grotere ruimte biedt geen soelaas.
In 2001 wordt een overeenkomst getekend met de bibliotheek in Hengelo. Op de eerste verdieping is ruimte genoeg om archief en boeken op te slaan. Bezoekers kunnen goed geholpen worden. Over dit hele jaar worden er ca. 200 geteld.

Begin 2006 verhuist de bibliotheek Hengelo naar een nieuw gebouw. Daar is veel minder plaats voor het materiaal van het GIT. Het grootste deel staat in de kelder. Bovendien is het GIT verbannen naar een hoekje op de tweede verdieping. Dit alles heeft grote invloed op het aantal bezoekers. Er wordt van alles bedacht om meer bezoekers te trekken, maar geen van allen levert iets op. De beginnende genealoog kan via internet veel informatie vinden!

Begin mei 2010 is het GIT van de bibliotheek in Hengelo naar het stadsarchief in Enschede (SAE) verhuisd. Ze is nu gedurende de vrijdagmorgen geopend. Voordeel is dat ook van de collectie van het stadsarchief gebruik kan worden gemaakt. Bij deze verhuizing is een deel van de eigen collectie boeken ontzameld.

Helaas heeft de verhuizing naar het Stadsarchief Enschede niet gezorgd voor meer aanloop bij het GIT. Het aantal bezoekers is in 2012  minimaal; nog niet één per keer.
In 2013 wordt besloten de vrijdagmorgen toegang in het Stadsarchief in Enschede te beëindigen. De aanloop van belangstellenden was te gering.