Wolberts, Janna
GeslachtVrouw
Leeftijd~>64
Geboren
Gedooptzo 29 sept 1720 te Diepenheim
Overleden> 1784
Begraven
VaderWolberts, Jan
MoederCappers, Anna Machteld
  
Broer Harmen
Broer Jan Garrit (5)
Broer Jan Hendrik
Huwelijk 1766
Scheiding 1773 te Diepenheim
metSchutte, Jan Albert
  
Notities:
-PersoonNH Lidmatemboek Diepenheim 1694-1756:
Belijdenis: 1738;
In 1749 lidmaat te Diepenheim binnen de Plaatsch.
----
Rechterlijk archief van het landgericht Diepenheim.
- Contentieuze (civiel rechtelijke) zaken.
104. Herman Wolbers pandt de roerende goederen van zijn zuster Janna Wolbers, echtgenote van Albert Schutte, om daarop de schade te verhalen, die hij door mishandeling door zijn zuster heeft geleden Incompleet Het vonnis is bewaard, 1774-1777
- Bijzondere aan het gericht opgedragen zaken
114 Stukken betreffende het verzoek van Jan Albert Schutte en Janna Wolbers tot scheiding van tafel en bed, 1773
NB De stukken houden verband met het door de landrichter op verzoek van de drost van Haaksbergen en Diepenheim ingestelde onderzoek in deze zaak.
-----
In het kerkeboek van Diepenheim komt e.e.a. over Janna Wolbers voor.
Ze klopt medio 1782 aan bij de predikant. Zij stamt uit een familie die al anderhalve eeuw burgemeesters heeft geleverd aan Diepenheim. Zij is getrouwd met Jan Alberr Schutte die uit een al even aanzienlijke familie afkomstig is. Maar Janna heeft problemen met bijna iedereen; ze procedeert jarenlang tegen haar eigen broer en ze heeft haar man met een mes bedreigd. Op verzoek van de Drost heeft de landsrichter daarop een onderzoek ingesteld en zijn rapportage is aanleiding tot het uitspreken van een scheiding van tafel en bed tussen Janna en Jan Albert. Dat was in 1773. De geruchtmakende zaak had heel Diepenheim in zijn greep gehouden: een echtscheiding, dat was een grote zeldzaamheid, en dat nog wel in die families!. Dat is al weer 9 jaar geleden, maar met een nieuwe dominee in funktie voelt Janna zich toch wat bezwaard. Mag ze als gescheiden vrouw nog wel aan het Avondmaal deel nemen. Ze krijgt groen licht omdat ze niet onder de censura valt (= onderzoek naar de goede zeden).
Bron: Censura morum, aut. Jaap van Soest. Uitgave: Tijdschrift van de Hist.Ver Old Deep’n, 2018. nr. 3, p.11.
Referentie14262
Datumw 22-10-2018