Welkom

Aap Eens waren mijn zoons klein en maakte ik knuffelbeesten voor ze. Genaaid van stof, of gebreid of gehaakt van wol en katoen. Soms van een patroon, en soms zo ook maar zo als het uitkwam. De zoons werden groot en de beesten verdwenen in een hoek van de kamer. Zo verdween ook mijn hobby.
Poes Het maken bleef echter kriebelen en zo begon ik voor mezelf poppen te maken. De eersten van wol. Om te beginnen waren het echte slappe poppen. Later werden ze verstevigd met ijzerdraad, zodat ze konden staan. Ze hoefden immers niet meer mee in bed. Alleen die koppen: dat stond me niet zo aan.
Enge man Ik begon in hobbyboekjes te kijken en ontdekte de mogelijkheid om ze van nylon (panties) te maken. De eersten hebben weinig gelaatstrekken, tot ik de techniek ontdekte om ook daar wat aan te doen.
Engelen In weer andere boekjes werd beschreven hoe je poppen kon maken van Fimo of papiermaché. Ook daarvan heb ik enkele exemplaren gemaakt. Ik leerde er meteen bij hoe je van metaaldraad een frame voor het lichaam kunt maken.
Duikelaar Niet veel later werd er in mijn woonplaats een cursus poppen maken van modelpoeder op houtbasis gegeven. Dat materiaal ben ik blijven gebruiken. Laagje voor laagje wordt op een frame aangebracht en je kunt er werkelijk alles van maken. Voor het ontwerp gebruikte ik eerst voorbeelden, later alleen een plaatje en tenslotte ontstonden de figuren min en meer vanzelf.

Marieken Scholten-Sijses

Basis_document